• Hyvällä johtamisella on tutkitusti monia yhteyksiä työntekijöiden uniterveyteen. Pitämällä huolta henkilöstön uniterveyden edellytyksistä henkilöstö kukoistaa ja organisaatio lisää menestymisensä edellytyksiä.

    Henkilöstön uniterveydellä on tutkitusti yhteys

    • sisäiseen motivaatioon
    • merkityksellisyyden kokemukseen
    • hyvinvointiin
    • työn iloon
    • innostukseen
    • sitoutuneisuuteen
    • organisaation ”pitovoimaan”
    • työurien pituuteen
    • työn tuottavuuteen
    • sairauspäivien määrään


    Häiritsevätkö työasiat unta?

    Työhön liittyvät ongelmat voivat ilmetä unettomuutena ja huonolaatuinen uni puolestaan vaikeuttaa työhön keskittymistä sekä lisää virheiden ja onnettomuuksien todennäköisyyttä.

    Jos esimiehenä havaitset muutoksia työntekijän työkyvyssä ja syntyy huoli työntekijän uniterveydestä, on hyvä ottaa asia puheeksi viivytyksettä, samalla tavalla kuin tekisit, jos kyseessä olisi mikä tahansa työkykyä uhkaava tai haittaava tekijä. Eräs esimies oli huolen työntekijän voinnista herätessä kokenut hyväksi kysyä, tulevatko työasiat häiritsevästi mieleen iltaisin?

    Esimies saa tietoa uneen liittyvistä asioista havainnoimalla työyhteisön toimintaa sekä työntekijöitä ja heidän työsuoritustaan. Myös unipuhe, jota työyhteisössä käydään esimerkiksi kahvihuoneessa, voi kertoa, miten uneen suhtaudutaan ja missä sävyssäuneen liittyvistä asoista puhutaan – vai puhutaanko ensinkään. Kysymykset, kuten mitä sinulle kuuluu, antavat työntekijälle mahdollisuuden kertoa enemmän uneen liittyvistä asioista niin halutessaan.

    Epävirallista unipuhetta käydään työyhteisöissä usein ns. kahvipöytäkeskusteluissa. Uniasioiden puheeksi ottamista ei kannatakaan jättää esimerkiksi vain kerran vuodessa tapahtuvan kehityskeskustelun varaan. Parhaassa tapauksessa uniasioista tulee arkinen puheenaihe, josta on helppo puhua milloin vain. Kehityskeskustelussa voi olla oma osuus uniterveydestä työhyvinvointiosion yhteydessä. Unikeskustelu kehityskeskustelun yhteydessö voi helpottaa kynnystä tulla kertomaan myös muulloin uneen liittyvistä asioista. Esimies voi ottaa uneen liittyvät asiat yleisellä tasolla esille myös työpaikkakokouksissa ja kannustaa työntekijöitä tulemaan keskustelemaan asiasta tarvittaessa. Työn muotoilunesittely ratkaisuksi antaa viestin siitä, että työnantajalla on keinoja ja haluja edistää työntekijöiden uniterveyttä.

    Jos työntekijä kertoo työhön liittyvästä ongelmasta, joka aiheuttaa hänelle unettomuutta, tai unettomuus heikentää työssä jaksamista, Työyhteisön uniterveyden polku voi auttaa löytämään tähän ratkaisuja. On tärkeää painottaa, että hän voi jakaa uniasioita esimiehelleen vain juuri niiltä osin, kuin näkee tarpeelliseksi. Uneen liittyvät asiat voidaan kokea hyvin henkilökohtaisena asiana. Luottamus, empatia ja työntekijän kunnioittaminen on tärkeää.

    Kuuntele aiheeseen liittyvä noin 12 minuutin podcast, jossa PKO:n Eveliina Räsänen, Karelian Jaana Tolkki ja Lieksan kaupungin Arto Sihvonen keskustelevat uniterveydestä henkilöstöhallinnon näkökulmasta.




    Esimies, tässä vinkkejä lähtöviivalle

    • Kokeile uniterveyden työkaluja ensin itsellesi.
    • Tee alustavia havaintoja uniterveyden tilasta omassa työyhteisössä. Yksinkertainen tapa tunnistaa uniterveyden tilaa työyhteisössä on seurata,mistä asioista työyhteisössä puhutaan ja miten. Tämän jälkeen voi ohjata puhetta uneen liittyviin kysymyksiin omien havaintojen pohjalta.
    • Hanki tietoa. Tee alkukysely.
    • Tee yhteistyötä. Uniterveyden edistäminen useamman esimiehen yhteistyönä mahdollistaa esimiesten keskinäisen vertaistuen ja syvällisen dialogin asian äärellä.
    • Lähde rohkeasti kokeilemaan. Etene pienin askelin kokeillen erilaisia ratkaisuja ja työkaluja luovasti omaan toimintaympäristöön soveltaen.
    • Huomioi työntekijöiden kunnioittaminen ja sensitiivisyyden merkitys uniterveyden puheeksiotossa ja uniterveyden edistämisessä.
    • Tiedota uniterveyden kehittämisprosessista työyhteisössä.
    • Pohdi, miten uniterveyden edistäminen liittyy organisaation tai työyhteisön muuhun kehittämistoimintaan ja strategiaan. Esim. työhyvinvoinnin edistämiseen tai riskien hallintaan.
    • Omaa uniterveyttä opitaan suojaamaan vain omakohtaisesti kokeilemalla uudenlaisia toimintatapoja – älä katso sivusta, vaan laita ”sormet saveen”.

    Kartta työyhteisön uniterveyden polulle

    Työyhteisön kehittämisen polku etenee soveltaen työntekijälähtöisen, palvelevan johtamisen lähestymistapaa. Toisin sanoen työyhteisön uniterveyden edistämisen lähtökohtana ovat työntekijöiden yksilöllisten, uniterveyttä uhkaavien / suojaavien tekijöiden tunnistaminen ja niistä nousevien johtamistarpeiden huomioiminen.

    Kehittämisprosessissa työntekijöillä on aktiivinen rooli oman uniterveytensä edistäjinä ja “työpäivämuotoilijoina”, eli oman työnsä tuunaajina. Tee Työyhteisön uniterveyden polun unimuotoilutehtävät yhteistyössä yksittäisen työntekijän, työparin tai oman tiimisi kanssa. Yhteistyön perustana ovat vapaaehtoisuus ja luottamus, jotka tietysti aina ovat tärkeitä edellytyksiä yhteiskehittämiselle.

    Työyhteisön uniterveyden polulla etenet viiden etapin kautta, joissa kuhunkin liittyy tehtävä.

    1. Tunnista työperäiset uniongelmat – Tutkimusvaiheessa tunnistat empaattisesti työntekijän tai työyhteisön uniterveyttä uhkaavia työperäisiä kuormitustekijöitä tekemällä niistä havaintoja ja valitset niistä jatkoon ehkä merkittävimmän haasteen.
    2. Hae ratkaisuja tunnistettuihin haasteisiin – Ideoi villisti ratkaisuvaihtoehtoja valittuun haasteeseen.
    3. Suunnittele ja mallinna. – Laadit testisuunnitelman ja toteutat sen nopeana ja pienimuotoisena kokeiluna käytännössä. Hankit palautetta kokeilusta.
    4. Toteuta, arvioi ja jatkojalosta. – Integroit uuden ratkaisun koko työyhteisön tai organisaation toimintamalleihin.
    5. Uudet toimintamallit ja käytännöt osaksi työn arkea


    Tehtävä työntekijälle – Unidiagrammi

    - - - Lataa tiedosto ja esimerkkitiedosto sivun lopusta. - - - 

    Valitse työyhteisöstäsi 1–3  henkilöä, joiden kanssa toteutat empatiavaiheen työkaluilla heidän uniterveyttään koskevan ”tutkimuksen”. Valinta tapahtuu vapaaehtoisuuteen perustuen. Jos työyhteisössäsi on vähän työntekijöitä, riittää yksi henkilö. Kerro valituille, miten koko prosessi etenee ja miten se liittyy koko työyhteisön hyvinvoinnin edistämiseen.

    Unidiagrammin täyttäminen avaa henkilön omaan uneen vaikuttavien tekijöiden ja niiden merkityksen tunnistamista.

    Pyydä työntekijää tekemään havaintoja diagrammin avulla erilaisista hänen uniterveyteen vaikuttavista asioista ja pisteyttämään ne asteikolla 1 – 10 (10 = tukee selvästi, 0 = heikentää vahvasti). Jos tietyllä asialla ei ole vaikutusta, kohdan voi jättää tyhjäksi. 

    Esimerkiksi: jos työntekijällä on säännöllinen unirytmi, jonka hän kokee edistävän uniterveyttä, hän voi antaa arvosanaksi 10. Jos rytmi on epäsäännöllinen ja työntekijä kokee asian haittaavan uniterveyttä selvästi, pisteitä voi antaa yhden. Jos henkilöllä ei ole sairauksia, jotka vaikuttasivat uneen, hän voi jättää kohdan tyhjäksi.

    Esimerkkihenkilön unidiagrammi. Esimerkkihenkilön uniongelmat näyttävät liittyän enimmäkseen elämäntapojen alueelle ja työhön, kun taas elämäntilanteesta ja ihmissuhteista löytyy vahvoja voimavaroja.

    Tehtävä työntekijälle – Journey map

    - - - Lataa tiedosto ja esimerkkitiedosto sivun lopusta. - - - 

    Journey mapin avulla henkilö voi havainnollistaa ja tunnistaa vireystilan muutoksia ja niihinliittyviä asioita.

    Pyydä työntekijää täydentämään Journey mapia noin viikon ajan. Tavoitteena on havainnoida vireystilaa päivän mittaan ja tunnistaa siihen yhteydessä olevia asioita. Journey map auttaa hahmottamaan uneen ja vireystilaan myönteisesti tai negatiivisesti vaikuttavia asioita päivän aikana.

    Pyydä työntekijää piirtämään kartalle viivaa, joka nousee ja laskee päivän mittaan kuvaten vireyden vaihteluja. Kirjaa myös päivän aikana tapahtuvia asioita, kuten ruokailuja, liikuntaa ja fyysiseen ja henkiseen kuormaan ja palautumiseen vaikuttavia asioita (ristiriidat työpaikalla tai parisuhteessa, rentoutushetket jne).