• Yleistä uniterveydestä

    Tästä osiosta löydät lyhyet tiivistykset uniterveyteen ja unettomuuteen liittyvästä käsitteistä. Matkan varrella keräät tietoa myös työn muotoilusta ja pääset pohtimaan mm., millaisia vaatimuksia työssäsi kohtaat, ja millaisia voimavaroja siihen sisältyy.

    Voit kuunnella aluksi uniterveyteen liittyvän podcastin, jonka kesto on noin 12 minuuttia.

    Unesta voidaan tunnistaa viisi unen ulottuvuutta, joilla on tutkitusti yhteys terveyteen.

    Uniongelmat ovat yleisiä ja koskevat jopa kolmea miljoonaa suomalaista aikuista. FinTerveys 2017 tutkimukseen vastanneista työikäisistä noin puolet oli edeltävän kuukauden aikana kärsinyt unettomuudesta. Haittaavaa päiväväsymystä heistä oli kokenut jopa kolme neljästä. Uneton yössä ei siis ole yksin. Uniongelmat heikentävät välittömästi hyvinvointia ja murentavat vähitellen toimintakykyä ja siksi niihin on tärkeää kiinnittää huomiota – mieluiten jo ennen kuin haitat ilmenevät.

    Unettomuudesta on kyse silloin, jos vähintään kolmena yönä viikossa kärsii unen saamisen tai unessa pysymisen vaikeudesta. Alle kuukauden kestävä unettomuusjakso johtuu yleisimmin ohimenevästä rasittavasta elämäntilanteesta, surusta tai sairaudesta. Unettomuuden taustalla voi kuitenkin olla myös muita syitä. Kun unettomuus jatkuu sitkesti, on syytä kääntyä työterveyshuollon puoleen ja selvittää syyt. Unettomuutta hoidetaan aina ensisijaisesti lääkkeettömin menetelmin. Puuttumalla unettomuuteen ajoissa voidaan ehkäistä vakavamman unettomuushäiriön syntyminen.

    Univajeella tarkoitetaan tilannetta, jossa ihmisen luontainen unentarve (työikäisillä keskimäärin 7-9 tuntia yössä) ei tule täyteen. Kun tällainen tilanne jatkuu pitkään, syntyy univelkaa.

    Univelka haittaa monin tavoin elimistön toimintaa ja aineenvaihduntaa aiheuttaen mm. keskittymis- ja oppimisvaikeuksia ja lihomista.

    Unettomuushäiriö. Unettomuuden pitkittyessä aivojen uni-valverytmin säätelyjärjestelmät voivat häiriintyä siinä määrin, että kehittyy unettomuushäiriö. Unettomuushäiriössä on kyse sairaudesta. Pitkään jatkuessaan unettomuushäiriö johtaa uupumukseen, keskittymisvaikeuksiin ja toimintakyvyn heikkenemiseen. Se myös lisää riskiä moniin sairauksiin.

    Uniterveys. Uniterveyttä tarkasteltaessa näkökulma vaihtuu uniongelmista ja unettomuudesta terveyden edistämiseen. Kysytään, miten voimme suojata ja vahvistaa hyvää unta – uniterveyttä? Samalla tavoin kuin vaikkapa sydän- ja verenkiertoelimistön terveyttä edistetään ruokailun, liikunnan ja stressinhallinnan avulla, myös hyvän uniterveyden edellytykset syntyvät arkisissa tilanteissa työssä ja vapaa-ajalla, ja niihin vaikuttavat oman toimintamme lisäksi myös toimintaympäristömme sekä suhteemme toisiin ihmisiin ja itseemme.

    Uniterveys muodostuu Buyessen (2014) mukaan viidestä ulottuvuudesta, jotka ovat tyytyväisyys uneen, vireystaso valveaikana, nukkumisen rytmitys, nukkumisen jatkuvuus ja unen pituus (kuvio).

    Uniterveys muodostuu Buyessen (2014) mukaan viidestä ulottuvuudesta