Aiheen kuvaus

  • Resurssit

    Alkavan yrityksen tärkeimmät resurssit ovat yrityksen perustajatiimi ja heidän hallussaan olevat muut resurssit. Resursseista riippuu mitä yritys voi tehdä ja miten hyvin.


    Tiimi ja tiimin tavoitteet

    Minkä tahansa alkavan uuden yritystoiminnan ytimessä on tiimi. Koska uuden yritystoiminnan käynnistäminen ei ole koskaan suoraviivaista mekaanista suorittamista, on tiimin jäsenten oltava sitoutuneita kehittämisprosessiin.

    Tiimin osaaminen ja kokemus on tärkeää, koska siitä riippuu niin moni muu liiketoimintasuunnitelman osa-alue. Etukäteen kannattaa myös keskustella jokaisen jäsenen roolista kehittämisprosessissa. Kun rooli on selvillä, vähentää se yhteistyön kitkaa merkittävästi, koska jokainen tietää mitä toiselta voi odottaa.[2]

    Tiimin tavoitteet. Uutta liikeideaa pohtiessa jää usein miettimättä ja ääneen lausumatta, omat henkilökohtaiset tavoitteet tulevaan yritystoimintaan liittyen.

    Vaarana on, että ilman selkeitä taloudellisia tavoitteita sitä tulee luoneeksi pienen ja kivan yrityksen, mutta joka ei kykene elättämään yrittäjiä toivotusti. On helppoa luoda yritys, josta tienaa muutaman satasen kuussa, mutta paljon vaikeampaa luoda yritys, joka elättää ja auttaa vaurastumaan!

    Taloudellisesti riittävän suuri liiketoiminta voi vaatia aivan erilaisia ratkaisuja, kuin pieni harrastustoiminnan kaltainen liiketoiminta. Tämä vuoksi tavoitteet on hyvä olla mielessä heti alusta alkaen.[3]

    Kannattaa myös pohtia, mitä muita unelmia tai haaveita uuteen liiketoimintaan liittyy. Haluatko esimerkiksi enemmän vapaa-aikaa tai työn, jossa pääsee toteuttamaan enemmän itseään?


    Muut resurssit

    Riippuen siitä, kuinka pitkällä liikeideanne kehittämisprosessi on, teillä voi olla jo olemassa erilaisia tarpeellisia resursseja sekä vino pino tärkeitä merkkipaaluja saavutettuna. Oletteko jo esimerkiksi testanneet palveluanne pilottiasiakkaiden kanssa? Onko teillä jo tuotteiden valmistukseen tarvittavat työvälineet?

    On tärkeää olla selkeän tietoinen näistä saavutuksista, ja kirjata ne ylös. Se, mitä jo nyt on saavutettu, on hyvin tärkeää, kun suunnitellaan mitä voidaan tehdä seuraavaksi.

    Parempi pyy pivossa, kuin kymmenen oksalla.

    Se miten paljon työtä on jo tehty liikeidean eteen, on signaali itselle ja muille siitä, että kuinka motivoituneita te olette tästä liikeideasta ja onko teillä on kykyä tarttua toimeen.[4]

    Puuttuvat resurssit riippuvat ennen kaikkea siitä miten aiotte järjestää tuotantonne sekä myynnin ja markkinoinnin sekä siitä mitä näihin tarvittavista resursseista teillä on jo nyt.

    Tarvitsetteko työntekijöitä tai kumppaneita? Puuttuuko teiltä nettisivut? Pitäisikö teidän hakea tavaramerkkiä? Entäpä oletteko löytäneet tuotteenne valmistukseen jo alihankkijan?

    Uuden liiketoiminnan käynnistämisen perustoimintaa onkin juuri puuttuvien resurssien hankkiminen. Yrittäjät, jotka rakentavat liikeideoita niillä resursseilla, joita heillä on, eivät joudu jättämään liikeidean toteuttamista kesken resurssien puuttumisen vuoksi. [5] Esimerkiksi uuden jäätelökioskin perustamiseksi on yrittäjän hankittava ainakin kioskirakennus, myytävät jäätelöt, kassajärjestelmä, vaihtorahaa, myyntilupa ja hygieniapassi.